středa 26. března 2014

Šestý týden

Přehozením vstupu a kavárny jsem si vyřešil překvapivě mnoho věcí a navíc to velmi učesalo celkový vzhled.

Motiv nároží mi u rohové parcely připadá důležitý a tak jej chci využít. Jak bylo vidět i u předchozích návrhů tak 'se mi líbí + je vhodný' motiv hmotného patra nad lehkým otevřeným přízemím. Motiv otevřeného/uzavřeného. Soukromí ložnice v patře a otevření kavárny kolemjdoucím. Není to nic světoborného, ale myslím, že je to platné i zde. Kombinací obou principů vytvářím závětří u vchodu uskočením 1NP, čímž vzniká poloveřejný prostor před vchodem (patří sem lavička?) krytý vykonzolovaným patrem. Na tento prostor navazuje otevřená/prosklená stěna kavárny.

Dále si stojím za obývacím prostorem, který je patrový v "gaučové" části a zastropený v klidnější části jídelní a v kuchyňském koutu. Vzhledem k rozložení parcely si myslím, že je vhodné, aby byl kontakt v 1NP i na sever (vizuální) a vizuální i fyzický kontakt na západ, mířící za sluncem.

Horní patra jsou na přiložených obrázcích jen schematicky, takže se tam moc nemění. Jen jsem upravil uskočení, resp. neuskočení v severní části 3NP protože: to urbanisticky sedí - severním sousedem je třípodlažní dům stojící výš v kopci, takže nedochází k velkému skoku; sousedův dům je hlubší, tady není důvod si hrát na nějaké uskočení ze strany od zahrady. Nicméně bude potřeba to dát do perspektiv, které ukáží co a jak, nicméně předběžně myslím, že to jde.

Když už jsem zmínil souseda (druhou půlku dvojdomu), tak jsme se posledně dohodli na tom, že společná stěna bude naprosto plná, i když on částečně uskakuje (doplním vysvětlující obrázek), jelikož si tam vytváří polosoukromé atrium. Navíc budeme držet linku (římsu) nad 2NP pro zdůraznění spojení obou domů s tím, že každý si uskočí svým 3NP dle libosti. Důležité je držet první dvě podlaží na hraně pozemku ve stejné výšce.


1NP: vstup je vlevo dole, konzola 2NP je naznačena čárkovaně


předběžný návrh řešení pozemku

Žádné komentáře:

Okomentovat