sobota 1. března 2014

Rešerše

Jelikož jsem nikdy nenavrhoval rodinný dům (a protože to po nás chtěli), tak jsem si připravil nějaké rešerše. Tedy je několik, které mě zaujaly nejvíc. Ne všechny se dají samozřejmě aplikovat na naši situaci, ale mají něco co se mi líbí.

Henning Larsen Architects: The Adaptable House, Nyborg, Dánsko, 2012-13
 Vizuálně se mi moc nezamlouvá, nicméně je super, že se v návrhu počítalo s různými variantami života: před dětmi, s dětmi, po dětech a podle toho dům upravit posuvnými příčkami. Dokonce se dá dům rozdělit v případě klidného rozvodu na dvě části :-)
web autorů: http://www.henninglarsen.com/projects/1200-1299/1207-the-adaptable-house.aspx
jiný web s více schématy: http://www.gizmag.com/henning-larsen-adaptable-house/30628/

Martin Čeněk Architecture: Rekonstrukce a rozšíření RD, Praha-Veleslavín, 2009-11
Pěkný barák, dokonce vypadá lépe na fotkách než na vizualizacích :-D Zajímavé je řešení dvou bytů, které tam nově vznikly a to díky tomu, že jsou to vlastně trojpatráky vedle sebe. Navíc se mi líbí schodiště. Snad je trojpatrový byt využitelný a využívaný.
http://www.martincenek.com/products/house-renovation-and-extension-prague-6-cz/

Lightroom Architecture + New Media: Lightroom 2.0, Decatur, Georgia, USA, 2012
Sice nechápu jak je možné postavit takový barák před stávající, nicméně je super jak využívá pozemek a že vytváří hranu ulice s živým parterem. Pěkný příklad toho jak zlepšit americkou nekonečně širokou "ulici". Bohužel je jen jediný v celé řadě, takže spíš vypadá nepatřičně v celkovém vnímání.
http://architizer.com/projects/lightroom-20/

Kamil Mrva Architects: Přestavba rodinného domu, Ostrava, 2011
Projekt přesně plnící naše zadání, které se nachází na parcele, která odpovídá parcele, která je hned vedle té mé (a původně jsem ji chtěl mít). Dům je to podle mě jednoduchý, pohodový; líbí se mi, že se do domu 9×9m vešel průhled skrz patra.
 http://mrva.net/stavby/prestavbarodineh.html

ov-a: Rodinný dům, Králův Dvůr, 2007
Dům, který se naopak na naše zadání nedá dostat metodou CTRL+C / CTRL+V, jelikož naše parcely jsou široké 15m a hluboké asi 35 metrů a tento dům je sám o sobě 15×15m. Líbí se mi rozdělení náplně na pevné, uzavřené části a bohatě prosklenou část, která má posuvné stínění, které se mi extra líbí. Není to žádný nový fígl, viz Farnsworth House (a nejspíš ještě dřív), ale pořád to frčí.
http://www.ov-a.cz/cs/rodinne-domy/rodinny-dum-kraluv-dvur/

Fabian Evers Architecture, Wezel Architektur: Unimog House, Tuebingen, Německo, 2012
RD spojený s živností: "práce s tím vozítkem nebo co...". Super věc je, že je to rozděleno horizontálně a samotný RD začíná vlastně až v prvním patře. Líbí se mi jak to sedí do obce (aspoň dle fotky) a pěkný nápad je průsvitná spodní část.
http://www.archdaily.com/464640/house-unimog-fabian-evers-architecture-wezel-architektur/

Žádné komentáře:

Okomentovat