čtvrtek 13. března 2014

Garážové trable

Momentálně řeším co dál, respektive začínám znova. Zadané informace jsou jasné: je dán limit zastavění parcely (35%), což v mém případě vychází přibližně na 114m2. Nicméně v přízemí musí být obchod o ploše 30m2, obývací prostor by měl mít, dle poslední konzultace, 50-60m2. No a k tomu garáž. Dvojgaráž má dle normy plochu 25,99 – 34,2 m2, garáž pro jedno auto 13,65 – 19,2 m2. Vzhledem k tomu, že samostatná garáž se započítává do plochy (technicky vzato se tam započítávají všechny zpevněné plochy, nicméně pracovně bereme v úvahu jen objekty) a mně se náplň objektu dle minulé verze jen tak tak vejde do limitu zastavění, tak potřebuju využít každý možný prostor, tedy i objem nad garáží.

Garáž by čistě teoreticky mohla být i v patře, nicméně to není tento případ. Ať už budeme brát terén jakkoliv (nyní je kvůli demolici prakticky v rovině), tak i při co největším sklonu bude terénní rozdíl mezi ulicí a opačným koncem pozemku asi 1,5 m. Obchod chci mít logicky přímo v úrovni ulice, z čehož vyplývá, že pokud chci dostat auto do patra (tedy +3m), tak musím překonat 1,5 m výšky, což je neskutečná věc, kterou by nikdo nejspíš nezaplatil. Dalším faktem je, že, pokud se nepletu, tak v nějaké normě je, že nad obytnou místností nesmí být garáž. Což by se možná dalo nějak obejít… I prostor pod rampou by se dal nějak využít (viz zastavování prostoru pod mosty), nicméně pak bych rampu musel počítat do zastavěné plochy a byl bych zase na začátku J Totéž platí pro rampu do sklepa.
Předchozím odstavcem jsem snad vyloučil možnost umístění garáže do patra či do sklepa a zbývají mi již jen tři možnosti: nějak narvat náplň do objemu s garáží zvlášť, nesplnit zadání (nebudou dvě stání nebo nesplním 35%) anebo přesunu obývák do patra a tím ztratím přímý kontakt domu. Nelíbí se mi schodiště na zahradu. Nechtěl bych například nosit jídlo na venkovní posezení po schodišti.

Žádné komentáře:

Okomentovat