pátek 7. března 2014

Přednáška prof. Tywoniaka

Prof. Tywoniak (aka velký frajer přes energeticky nenáročné budovy) nám v dnešním ateliéru přednášel o principech navrhování a souvisejících technických věcech.
Podle něj je nejdůležitější otázka celého návrhu hned ta první: Je vůbec třeba stavět? Protože jen žádný dům je dokonale energeticky nenáročný a nemá žádné chyby :-)

Dál mluvil o tom, že v obytných celcích má smysl vyrábět energii centrálně, protože je to efektivnější. U jednotlivých nízkoenergetických, resp. pasivních domů je potřeba tepla velmi nízká a kotle mají fyzikální limit pro minimální výkon, takže to dohromady vede k tomu, že kotel neběží na plný výkon, je tedy neefektivní.

Nemáme navrhovat zvýšenou podlahu, tedy dům na kuří noze, jelikož je to provětrání složité a hrozí vlhkost, plísně...

Zádveří je nutné.

Garáž má být oddělená, tepelně nepropojená. Prakticky stejně stačí jen stříška proti námraze, autu zima nevadí, jelikož se tím vyhne častým tepelným změnám.

K podkroví zmínil několik věcí, nicméně ta zajímavá je fakt, že podkroví je trojgenerační prostor: První generaci podkroví postaví, druhá generace jej plní harampádím a třetí to vyhází a přestaví :-)

Kompromisním sklonem pro fotovoltaiku a fototermické systémy je 45°. A nemáme přehánět velikost. Je možné je mít úplně svislé - jako podporu jiného systému. Fotovoltaika se nesmí stínit - při stínění přestane fungovat celý panel, dle zapojení dokonce celá řada. Fototermice stínění vadí míň, ovlivní výkon jen do míry stínění plochy, ne víc.

Obvodové konstrukce max. 45cm (Kdo by taky dělal víc...), je třeba zvážit akumulaci (např. strop).

Okna jsou dnes jinde než dřív, na jižní straně mohou být dokonce energicky neutrální. Nicméně šikmá okna jsou dodnes problém a slabé místo objektu.

Zimní zahrada je k ničemu, jelikož je funkční jenom v případě, že je oddělena od objektu stejně izolační konstrukcí jako je mezi interiérem a exteriérem.

Jako zdroj energie je možné použít tepelná čerpadla jen se ziskem energie ze země nebo peletkový kotel, solární systémy... Krb je dokonce prý karcinogenní. Sálavé plochy jsou na prd, max. jen jako doplněk něčeho jiného.

Nucené větrání je logicky potřeba, nicméně je možné využít hybridního systému - část roku se větrá okny.

Chválil mé oblíbené materiály: vápenopískové tvárnice a CLT panely.
Zmínil tento, prý povedený, projekt: http://domy.atrea.cz/cz/pasivni-domy-koberovy

Žádné komentáře:

Okomentovat