pondělí 28. dubna 2014

Prezentace


Minulý pátek proběhla v ateliéru velká prezentace všech projektů. Zaprvé, to bylo velmi náročně, školní dřevěné židličky nejsou připraveny na několikahodinové sezení. Dále, bylo zajímavé pořádně se seznámit s projekty ostatních v již skoro finální fázi, jelikož jindy to nejde (v tomto ateliéru hromadně moc neprezentujeme).
Srovnání s ostatními je složité, jelikož těžko odhaduji svůj projekt. Některé cizí se mi líbily, některé byly podle mě nic moc. Nicméně málokdo měl výrazně víc práce hotovo, u některých to naopak vypadalo, že zatím ještě dost plavou... Obecně byla kvalita různá, ale myslím, že se dá ještě spousta věcí dohnat. Každopádně pro nás všechny bude/je dost velkých oříškem TZB, jelikož nás to nikdo pořádně nenaučil. Umíme jen jednotlivé věci, navíc ve velkém měřítku, ale jak vybrat správnou koncepci vzduchotechniky rodinného domu jsme nikdy neslyšeli.

K mému projekt bylo řečeno, že není zjevný kontakt s veřejným životem a že bych měl vylepšit soukromí zahrady. Plus bych ještě měl upravit příčle proskleného pláště u terasy a možná ještě vylepšít okna v hlavní fasádě. Vstup prý vypadá jako temná díra a grafika provozovny by tam měla být naznačená, jelikož může leccos ovlivnit.
S připomínkami v zásadě souhlasím. Nestihl jsem doplnit nějaké stolky na chodník, lidmi jsem to zatím nechtěl plevelit. Připomínka k temnému vchodu je sice oprávněná, ale ještě nevím jak to řešit.


Neřešte plot v pravé části, zatím jsem nepřepral počítač :-)


čtvrtek 17. dubna 2014

První vizualizace


První vizualizace, pravděpodobně budoucí "hlavní" pohled. Jde o záběr z obytné ulice skoro přesně
severním směrem. To šedé vpravo je sousední dům, přibližně tři metry fasády má uskočeny dozadu, zbytek drži uliční čáru.
Černošedá cihla na fasádě je výsledkem rozvahy na téma vhodného materiálu, který není moc trapný (omítka na polystyrenu), ani klišé (kvalitní omítka), není přehnaně přírodní-degradující (dřevo), přehnaně odolný (plech). Materiál, který by nebyl přehnaně netradiční do maloměsta (pohledový beton) a který by kontrastoval s průhledností skla (vylučuje všechny plasty). Něco těžkého a solidního (vylučuje např. cembrit), ale ne zbytečnou divočinu (kamenný obklad). Jsou ještě další možnosti, ale nakonec jsem se dostal k režnému zdivu, resp. kvůli tloušťce pravděpodobně jen k cihlovým páskům (ještě to musí dořešit).
Nechtěl jsem křiklavě oranžovou, ani netradiční žlutou či bílou. Zvažoval jsem tmavě červenou, ale myslím, že elegantní tmavá by mohla zafungovat. Otázkou je, kdy je takový dům elegantně černý, kdy je to našedlá špína a kdy všechny povrchy splývají do jednoho velkého stínu...

sobota 12. dubna 2014

Konzultace 8. týden

Konzultace dopadla dobře, akorát musím zapracovat na návrhu fasád. Hmotově to jde a provozně také. Konstukční systém mi byl také teoreticky schválen, jelikož tam není moc co řešit.
V podstatě největším problémem je čas, jelikož odevzdávka se neúprosně blíží a já toho moc finalizovaného nemám.

Osmý týden

Opět vznikl nový model, který zobrazuje hmotu velmi se blížící finální podobě, pokud to již mohu tvrdit. "Učesal" jsem hmotu domu úpravou formy 3NP zúžením a protažením této nástavby k oběma fasádám. Takto se na přední i zadní fasádě opakuje motiv písmene L. Takto zůstává terasa podél celé této cenné fasády (jihozápad, dětské pokoje). Půdorysy jsou trošku nedokreslené, nicméně je z nich zřejmé, že základní provoz je pořád stejný. Změnou je přeskupení dětských pokojů, kvůli změně tvaru 3NP, a úprava vstupní haly. Původní zádveří a předsíň jsou spojeny do jedné místnosti, abych tam neměl podivnou předsíňku a také aby se mi tam vešlo schodiště do sklepa. Je to bohužel trošku proti zásadám ze stavební fyziky, jelikož exteriér a obývák odděluje jen jeden prostor. Dále není nijak odděleno schodiště do suterénu, je ale otázkou jaká teplota je potom v takovém sklepě, když se vlastně izoluje jakoby tam byla obytná místnost a strop mezi suterénem a 1NP není žádnou extra tepelnou bariérou.

Pozn.: Obrázky dodám později

středa 9. dubna 2014

Nová várka cizích domů

BBSC Architects: House at a Lake, Nizozemsko, 2011
Zajímavý detail přechodu stěny do atiky. Tento dům vypadá velký, ale vtipné je, že prakticky všechen prostor uvnitř se dá využít.
http://www.archdaily.com/492995/house-at-a-lake-bbsc-architects/

ALTS Design Office: Hazukashi House, Kjóto, Japonsko, 2014
Dům z jiného konce planety a z úplně jiného světa. Super využití motivu tvaru domu v interiéru. Až na podivné proužkované obložení kuchyňské linky super interiér. Dle naší legislativy sice nelegálně blízko u souseda, ale tam to nejspíš frčí. Navíc je tento dům na ploše menší než 100m2.
http://www.archdaily.com/492354/hazukashi-house-alts-design-office/

Lhoas & Lhoas Architects, Elena Barenghi: Rekonstrukce bytu v secesním domě, Brusel, 2006
Zvláštní kombinace milionu rozdílných věcí v jednom bytě, ale vypadá to, že dohromady to sedí a tvoří to jeden celek.
http://www.lhoas-lhoas.com/index.php?/projects/elena-darwin/

http://archinect.com/people/project/96628368/atelier/96629174

Eva Bradáčová: Rekonstrukce v řadovém domě, Praha, 2013
Líbí se mi dřevěná krabičková stěna a provedení koupelny s výrazným zrcadlem.
http://www.bydleni-iq.cz/inspirace-pro-bydleni/rekonstrukce/rekonstrukce-v-radovem-dome/

Ghezzi Novak: Kitchen in Lima, Peru
Závěrem: strom v kuchyni je prostě strom v kuchyni :-D
http://www.archdaily.com/491402/kitchen-in-lima-ghezzi-novak/

úterý 8. dubna 2014

Konzultace 7. týden

Konzultace měla tentokrát dvě roviny. První je čistě technická stránka věci. Tedy, že do ložnice je komplikovaný vstup, pokoj pro hosty je až přehnaně malý a že děti chtějí vanu. Druhá rovina je, že bych se měl zamyslet nad tvarem domu, jelikož to trošku vypadá jako domeček na domečku :-) I když pravdou je, že druhý učitel řekl, že to vypadá dobře. Klasika :-)

Každopádně kromě zmíněných drobných úprav ještě zkusím zapracovat na řešení hmoty 3NP. Respektive vymyslím jak moc ustoupené je "ustoupené podlaží" definované v zadání.

pátek 4. dubna 2014

Sedmý týden





















Tato verze vychází z požadavků nastíněných v předchozím příspěvku. Hmotově to vypadá pořád prakticky stejně i když se dům o pár metrů rozrostl. Naštěstí jsem pořád v limitu zastavěné plochy. K žádným dramatickým změnám nedošlo, jen se mi podařilo nacpat minipokoj pro hosty do 2NP a zbytek je obdobný jako v předchozích verzích. Půdorysy a model pravděpodobně řeknou víc.